söndag 9 maj 2010

Flickan och skulden

Visst kan det kännas som en orättvis anklagelse, att alla män är potentiella våldtäktsmän. 99,5 procent av alla män har aldrig våldtagit någon och kommer aldrig att göra det heller och ändå får de ”lida” för vad 0,5 procent av deras kön har gjort. Men faktum kvarstår, män våldtar kvinnor. I ganska stor utsträckning, dessutom.

Det är inte feminister som påstår att alla män är potentiella våldtäktsmän. Det är samhället. Det är rättsväsendet och det är främst andra män (ironiskt nog). För i samma ögonblick som en våldtagen kvinna får frågan i rätten om vad hon hade på sig kvällen hon blev våldtagen, så ligger också påståendet på bordet. När de frågar henne hur full hon var. När de visar upp hennes korta kjol och urringade tröja. Hon blir även tillfrågad hur många hon har haft sex med och om hon gick ut på krogen med intentionen att ha sex. Som att sex och våldtäkt är samma sak. Det är just de frågorna som säger att alla män är potentiella våldtäktsmän. Att de är djur som inte kan hålla tillbaka sina drifter om en kvinna är lite för utmanande klädd, lite för full. Det är inte jag som säger det, inte Schyman, inte någon annan. Samhället säger så.

Och den största ironin är egentligen att det samtidigt är förbjudet att fråga mannen om han har våldtagit tidigare. Om han har blivit straffad för samma brott som han nu står anklagad för. Men om tjejen har haft svarta spetsstringtrosor på sig vid tillfället så får hon praktiskt taget skylla sig själv.

6 kommentarer:

Hemmingsson sa...

Men vadå, är det bara 0,5 % av männen som utför alla våldtäkter? De måste verkligen ligga i, i så fall (absolut ingen pun intended). Eller drog du bara till med siffror för att illustrera att de flesta faktiskt inte våldtar?

Men bra skrivet!

Mattias sa...

och när du skriver "Men faktum kvarstår, män våldtar kvinnor." så bidrar du till att måla ut alla män som våldtäktsmän.
Bra jobbat.

Minna sa...

Jag tycker i och för sig att 0,5% är en ganska hög siffra i sammanhanget. Siffrorna kommer från Wennstams "En riktig våldtäktsman", alltså inte påhittade.

Thank you!

hannes sa...

Bra poäng, tack!

0,5 % borde vara sådär 45 000 män eller? Som utför 25 000 - 45 000 uppskattade årliga våldtäkter. Är det att ligga i eller inte, jag vet inte?

Hannes sa...

Öh, 20 000 män snarare kanske förresten. Ehum, ursäkta.

Kaia sa...

Bra skrivet.