torsdag 6 januari 2011

Minna och pingvinerna

Klockan halv fyra förra torsdagen ringde min väckarklocka. Eller var det kanske halv fem? Tidigt var det i alla fall. Och jag var trött som fan men ändå sådär pirrigt förväntansfull som man är när man vet att man kliver upp supertidigt för att åka någonstans. Först Arlanda. Plan mot München. Hängde lite på flygplatsen där innan världens minsta plan tog oss till vår stad, Zürich. Som skulle visa sig inte bara var europas dyraste stad utan också den stad med de allra trevligaste människorna.

Första kvällen åt vi en dyr middag på en säkert ganska billig restaurang. En restaurang där en liter kranvatten kostade hundra kronor. Vi beställde ett varsitt glas vin och fick en deciliter var. Tydligen mäter de all dryck i deciliter. Till och med den snordyra champagne vi beställde på den fina restaurangen där vi dagen efter åt vår nyårssupé.


Nyårsaftonen som förövrigt var helt perfekt. Förutom att jag inte visste att "Beef tartare" är råbiff, men förutom det så var nyårsaftonen helt perfekt. Vi spenderade hela dagen på Zürich Zoo med pingvinerna och de andra 2200 djuren. En av pingvinerna tog på mig när han gick förbi. Jag ska aldrig tvätta min jacka. ALDRIG!Kvällen spenderade vi på den sjukt grymma restaurangen där vi hade bokat bord. LaSalle låg i en gammal fabriksbyggnad i ett industriområde som nu var fullt av hippa klubbar i gamla gigantiska byggnader. Till tolvslaget följde vi den enorma massan av människor till Zürichsjön där fyrverkerierna pågick nonstop i tjugo minuter medan hela innerstaden var helt och hållet nedsläckt. Och överallt längst vägen kunde man köpa champagne per deciliter. Gatufestivalen höll på till fyra, tror jag. Men vi gav upp vid tre. Kändes lagom.

Dagen efter gick vi mest omkring, försökte hitta alper och roliga byggnader. Och gjorde allmänna lite mer vanligt turistiga saker. Som att gå upp i alldeles för snäva trappor till alldeles för höga torn.

På söndagen innan vi tog spårvagnen (!) till flygplatsen avverkade vi tre museer. Bland annat en helt underbar Picasso-utställning. Nästan bättre än den vi såg i Madrid. Jag faller mer och mer för Picasso, tror jag.

I övrigt kan jag verkligen rekommendera Zürich över nyårsafton, så länge man har med sig en stadig resekassa. En McDonaldsmeny går på dryga hundralappen och en nyårsmiddag går på ett par tusen. Däremot var det väldigt dimmigt när vi var där och jag tror egentligen att stan visar sig från sin bästa sida under sommaren och våren. Fast dimman var lite häftig också i och för sig, men man såg ju inte så mycket. Nedan är från zoo, nyårsafton. Den klart dimmigaste dagen. Fast på sommaren får man inte promenera med pingviner eller se några raketer. Bara en sån sak.Hur bra allt ändå var så var höjdpunkten på hela resan förstås pingvinerna. Utan den minsta tvekan pingvinerna. Jag skulle kunna åka tillbaka bara för deras skull.

Inga kommentarer: