söndag 5 juli 2009

Pockettips och tävling

Pockettips!

Jag tror vi behöver prata faktiskt av Jon Jeffersson Klingberg (debutroman)En bok som får det att kännas skönt att vara singel, det hade kunnat vara värre. Man hade kunnat vara nyseparerad. Och bitter. Den här boken får en att känna sig ovanligt harmonisk, eftersom man är det i jämförelse med huvudpersonen. Romanen handlar om en skilsmässa, men främst handlar den om det sårade manliga egot. Och även om man stundvis blir arg på denne självömkande karlslok så gillar man honom. Och boken. Och det känns befriande med en man som skriver en självbiografisk bok om någonting så naket som känslor. 3 Minnor av 5.

Phonephucker av Tanja Suhinina (pocket fakta)För att Tanja Suhinina skulle komma in på psykologilinjen behövde hon ett års arbetslivserfarenhet och att sälja telefonsex är ett arbete gott som något. I den här boken beskriver hon hur det var att arbeta med telefonsex på ett humoristiskt lite vasst sätt. Hon beskriver torskarna, sig själv, avslöjar trix och ger tips både till dig som vill jobba med telefonsex och till dig som vill betala för det. Mycket underhållande. 3 Minnor av 5.

I en klass för sig av Curtis Sittenfeld (debutroman)Jag läste visserligen den här boken på engelska eftersom jag tycker att svenska översättningar i regel kan falla lite platt men det känns taskigt att tipsa om något som är slut på förlaget och därmed svårt att få tag på. Så vi säger att den är lika bra på svenska. Jag skulle vilja kalla det intelligent chiclit. Den handlar om fjortonåriga Lee som börjar på en internatskola. Sedan får man följa henne genom åren där. Den handlar om tonåringens våndor, kärlek (besatthet) och vänskap men den handlar också om klass, genus och sexualitet. Detta är en av dom bästa böckerna jag någonsin har läst, lätt. 5 Minnor av 5.

Tävling!
Jag behöver läsning i sommar så ge mig ett tips på en bra pocketbok, typ den bästa du har läst, i en kommentar till det här inlägget. Jag vill ha namnet på boken och på författaren samt en kort beskrivning av vad boken handlar om och gärna varför den är så bra. Den, vars bok jag tycker verkar bäst, vinner en av pocketböckerna jag har tipsat om (i nyskick förstås), vilken bestämmer du själv.
Not; Om boken du har tipsat om inte finns att få tag i (annat än på antikvariat), blir du automatiskt diskvalificerad och du får bara tipsa om en bok. Tävlingen avslutas på onsdag klockan 22. Vinnaren presenteras någon gång under torsdagen. Och just det, för att kunna vinna gäller det att jag inte redan har läst boken du tipsar om.

Ge mig!

17 kommentarer:

Åsa sa...

Ge mig en timme...

Åsa sa...

Okej, tio minuter då..
Skumtimmen av Johan Theorin. Uppföljaren heter Nattfåk.

Ett litet barn försvinner i dimman på Alvaret. Ett antal år senare hittas ett spår, mamman kommer ner från Göteborg till Öland och därefter utspelar sig ett kriminaldrama.

Ett härligt svenskt kriminaldrama. Filmen är på gång.

Linda sa...

Om du inte har läst den redan så måste du läsa den fantastiska boken Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon. En trollbindande historia om en pojke som "adopterar" en bok och blir besatt av gåtorna som omger berättelsen och dess författare. Boken är en av mina absoluta favoriter, den lägger sig som bomull runt hjärtat. Som ljudbok är den ännu bättre, Jonas Karlsson är suverän som uppläsare.

Nina sa...

Kul initiativ!

Spontant skulle jag ju föreslå Linderborgs "Mig äger ingen" men eftersom risk föreligger att du mycket väl kan ha läst den, och jag därmed diskas i så fall, kan jag tipsa om en annan favorit: Sarah Waters "Fingersmith" (eller "Ficktjuven" på svenska).

Boken utspelar sig i 1800-talets London och handlar om två kvinnor som möts i livet på ett intressant sätt. En mycket fängslande och intelligent berättelse, om du frågar mig. Sist av allt kan jag ju tillägga att bokens agenda är...ganska lesbisk, så att säga, bara så du vet. Rekommenderar den varmt!

Lennart sa...

Med risk för att bli diskvalicerad så tipsar jag om Philippe Delerms "Den första klunken öl och andra små njutningar". Den handlar om allt och ingenting... Ett antal noveller om de små njutningarna i livet: bakelser, öl, spritsa ärtor, tjockare tröjor till hösten osv.

evamar sa...

För att skilja mig från mängden vill jag tipsa om en faktabok. Nu tänker du kanske ååå, neeej, trååååkigt, men det enda tråkiga med Freakonomics är att omgivningen efter ett par kapitel blir ganska less på att höra: "men visste du att...". Boken är skriven av Stephen Levitt, "en av USA:s mest lovande yngre ekonomer", i samarbete med New York Times-reportern Stephen Dubner. Det lär ha varit så att Levitt berättade och Dubner skrev. Så om du vill veta varför så många knarklangare bor hemma hos sina mammor, vad som är farligast - en revolver eller en swimmingpool eller vad lärare och sumobrottare har gemensamt och briljera med dessa kunskaper inför en allt mer tröttnande omgivning så kan jag mer än rekommendera boken...

PS. Jag har länkat i min tävlingsblogg.

suss sa...

Jag får tipsa om min absoluta favorit, både som bok och film, Jakten på Röd Oktober av Tom Clancy. För dom som inte läst den, eller sett den. Gör det!!! Helt outstanding. Får även slå ett slag för Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson, som jag precis har lyssnat klart på som ljudbok. Vad vore livet utan böcker?? Helst ska man ha dom i näven, men går också bra i lurar vid promenader osv. = )

Cilla sa...

Vad svårt!! Eftersom du helt säkert redan har läst Den hemliga historien av Donna Tartt och Räddaren i nöden av J.D. Salinger så har jag helt ärligt surfat runt i TIMMAR för att komma på en bra bok som jag läst som du eventuellt inte redan slukat. Men nu ger jag upp. Jag ska trots allt upp tidigt imorgonbitti och klockan är snart 1. Jag som så gärna vill läsa I en klass för sig..

Cilla (igen) sa...

Så fort jag lade huvudet på kudden så strömmade blodet till huvudet och tankarna klarnade.. Min absoluta favoritpocket är Bara Alice, skriven av Maggie O´Farrell. Det är en fängslande, välskriven berättelse om Alice som i början av boken blir påkörd av en bil och hamnar i koma. Vill hon återvända till sitt liv, och om inte varför? Boken handlar om hennes liv, passion och stora sorg, men även om hennes mammas samt mormors interessanta levnadsöden..

Anonym sa...

"En hjärtformad ask" av Joe Hill är den mest spännande och cinematiska bok jag någonsin har läst. Författaren skriver på ett sådant sätt att handlingen och människorna i boken blir väldigt levande och man ser "scenerna" utspela sig mycket tydligt framför sig.

En vålnad auktioneras ut på Ebay och köps av Jude Coyne som samlar på ockulta och lite mystiska saker. Men istället för att bara vara ett roligt tillskott till samlingen så märker Jude hur märkliga saker börjar hända efter vålnaden har levererats till honom i den hjärtformade asken.

Visst låter som en riktig "page-turner"? :D Jag satt iaf helt fastklistrad i soffan och sträckläste denna bok. Rekommenderas varmt!

Jag hade väldigt gärna velat vinna boken "I en klass för sig". Tycker den låter jättebra efter att ha läst din beskrivning.

Mvh Emilia (emilia.utsi-wallin@hotmail.com)

Kashaya sa...

Ut ur mörkret: en sann berättelse av Linda Caine och Robin Royston är en otroligt gripande bok om en kvinna som lever ett bra liv tillsammans med sin man och sin två barn men som drabbas av en djup och svår depression.

I boken får man följa hennes kamp om att återfå sitt liv och följa henne och hennes psykiatrier på en resa genom de händelser i hennes förflutna som kommit att forma hennes liv. Boken är verkligen läsvärd och fruktansvärt gripande. Läs den! Kunde knappt lägga i från mig den här boken.

essim sa...

"So many words get lost. They leave the mouth and lose their courage, wandering aimlessly until they are swept into the gutter like dead leaves. On rainy days you can hear their chorus rushing past: IwasabeautifulgirlPleasedon'tgoItoobelievemy-
bodyismadeofglassI'veneverlovedanyoneIthink-
ofmyselfasfunnyForgiveme...

There was a time when it wasn't uncommon to use a piece of string to guide words that otherwise might falter on the way to their destinations. Shy people carried a little bundle of string in their pockets, but people considered loudmouths had no less need for it, since those used to being overheard by everyone were often at a loss for how to make themselves heard by someone. The physical distance between two people using a string was often small; sometimes the smaller the distance, the greater the need for the string.

The practice of attaching cups to the ends of the string came much later. Some say it is related to the irrepressible urge to press shells to our ears, to hear the still-surviving echo of the world's first expression. Others say it was started by a man who held the end of a string that was unraveled across the ocean by a girl who left for America.

When the world grew bigger, and there wasn't enough string to keep the things people wanted to say from disappearing into the vastness, the telephone was invented.

Sometimes no length of string is long enough to say the thing that needs to be said. In such cases all the string can do, in whatever its form, is conduct a person's silence."

Ur: The History of Love av Nicole Krauss.

För att du tycker om ord och de magiska kombinationer som ibland uppstår mellan dem. :)

Sugar and Spice sa...

Puh! Det var inte lätt att komma på ett tips om en favorit där boken fortfarande går att få tag på hos bokhandlarna. Fick skippa ett par boktips pga det.

Mitt tips är "Mitt romerska lejon" av Renata Wrede, ISBN 9171185992. Hon var dotter till en arkeolog och tillbringade en del av sin barndom i Italien där fadern deltog i arkeologiska utgrävningar. Hon skildrar livet i Rom sett genom ett barns ögon och hon gör det på ett levande, klarsynt och väldigt roligt sätt. Det står att boken är häftad. Det räknas väl som pocket? :-)
Jag har länkat till tävlingen i min blogg.

Fröken Eko sa...

Hmmm... Jag har ju läst så många böcker, så att välja vilken som var DEn bästa är ju rätt svårt. Beror ju också på vad man är ute efter. dessutom minns jag ju inte vad ens hälften av böckerna heter längre...

Är rätt så inne för fantasy själv, men eftersom det inte verkar vara det största genren här så ska jag inte ta det fullt ut med fantasyn i mitt boktips :)

En av de bästa pocketböcker jag läst så läste jag faktiskt på internet :) Den är en rätt så humoristisk skildring om hur det kan gå ifall djävulen faktiskt bestämmer sig för att det är just idag som armageddon ska börja, typ... :)
Det bästa med denhär boken rä att jag faktiskt hittade den på ett gratis nät-bibliotek, så om nån vill läsa den så hittar ni den här:
http://www.webscription.net/p-407-sympathy-for-the-devil.aspx
Jag tyckte om denhär boken för att den har detdär lilla fantasyinslaget som gör det lite extra spännande och att den är så humoristisk skriven.

Just det ja... bokens namn är "Sympathy for the Devil" (jo, vet tyvärr ine om den finns översatt) och författaren heter Holly Lisle.
Tror faktiskt jag måste läsa den en gång till nu ;)

Har länkat till din tävling från min blogg!

Häls. F

Anonym sa...

Vilken rolig tävling! :)
Böcker är ett måste om sommaren!

Men när det gäller boktips tycker jag det blir svårt med bara 1 bok. Men jag gjör ett försök.
Fannie Flagg (som bl.a. har skrivit "Stekta gröna tomater") har skrivit en bok jag tycker mycket om. Mitt tips är:
"En röd liten fågel i juletid"

En medelålders man från Chicago får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Av en tillfällighet kommer han i kontakt med en kvinna i Alabama, och hon ser till att han får bo en stund hos hennes granne. Han börjar trivas där och njuter livet igen. När julen kommer inträffar det något häpnadsväckande! Undrens tid är inte förbi, och i centrum finns en liten flicka och en röd fågel.
En mycket kort beskrivning av en händelserik och charmerande bok. Den är full av humor, värme och omtanke - den berör helt enkelt! Olika människors livsöden sammanflätas. Om livets mysterier. Denna bok kan läsas hela året, inte bara vid juletid. ;-)
En av mina favoriter!

Önskar dig en trevlig sommar!
Mrs H.

Fröken Eko sa...

Okej... nu får jag ju ta tillbaka lite av det jag sa... Det var så länge sen jag läst boken att jag glömt bort exakt vad den handlade om. Men nu när jag började läsa den igen så kom jag ju ihåg bättre hur det var.

Är bara inne på de första kapitlen, och vill ju heller inte avslöja för mycket. Men det hela går ut på att en ung kvinna som är arg på gud ställer lite krav på honom och kräver att alla själar som blivit dömda att åka till helvetet ska få en ny chans, och hennes önskan slår in... Sen blir det lite "krig" mellan himlen och helvetet osv. Inte nån blodig bok, utan tvärtom en väldigt tankeväckande men ändå underhållande bok!

Tyvärr såg jag att den inte längre är i tryck, så enda sättet att få tag på den är att köpa begagnade via amazon, eller läsa den på nätet. Så jag antar att den inte kvalificeras.

Rekommenderar därför en annan bok "Labyrinten" av Kate Mosse.
Men nu har jag redan skrivit så mycket så jag "fuskar" och direktlänkar till adlibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170016194

Igen en bok som har lite fantasy-inslag. Väldigt fängslande, en riktig sträckläsning (och lite skräckläsning också!).

/F

sandra sa...

När jag hör din röst- (twilight) Stephenie Meyer .

" Sluta genast, Bella! Mina muskler frös till is. För det var inte Jessicas röst som tillrättavisade mig den här gången. Det var en ursinnig röst, en välbekant röst, en underbar röst len som sammet, trots att den var så upprörd. Det var hans röst jag var noga med att inte tänka hans namn och det förvånade mig att ljudet av den inte slog omkull mig och fick mig att krypa ihop på asfalten i plågad sorg. Men jag kände ingen smärta, ingen alls. I samma ögonblick som jag hörde hans röst klarnade allt. Edward är allt för Bella hon är beredd att offra sitt liv för honom. Men att vara kär i en vampyr är farligare än Bella någonsin hade kunnat föreställa sig. Edward har redan räddat henne ur klorna på en ondskefull vampyr men när deras kärlek hotar dem som de älskar mest inser de att deras problem bara har börjat" .....


spelar ingen roll vilken bok jag kan vinna, kanske den sista ^^

mail: zazzie96@yahoo.se