onsdag 2 september 2009

Såhär drygt 20 år senare

När jag var liten, kanske fem eller sex, berättade pappa en historia om Tycho Brahe som gav mig men för livet. Tycho Brahe, berättade min far, hade varit på en jättefin fest. En så fin fest att han inte ville lämna den för att gå på toaletten trots att han egentligen var tvungen. Min far berättade att Tycho Brahe dog av kissnödighet. Ni kan ju förstå vad en sådan historia gör. Jag föreställde mig helt klart att min blåsa skulle sprängas och att jag skulle dö av urinförgiftning och inre blödningar och explosioner, om jag inte gick på toa vid minsta tecken på kissnödighet. Fram till alldeles nyligen. För nu senast när jag var hemma hos mina föräldrar berättade min far historien igen, men den här gången med tillägget ”ja, fast jag vet ju inte om det är sant.” Hmpf!

Jag var tvungen att googla och det visade sig att pappa glömde en ganska viktig detalj när han berättade den här historien för sin fem, eller sexåriga dotter. Wikipedia säger: ” Den 13 oktober 1601 deltog Tycho Brahe i ett gästabud. Av artighet ville han inte resa sig och gå på avträdet, trots stort behov därav. Efter festen insjuknade Tycho och dog 11 dagar senare. Tycho lär ha lidit av prostataförstoring [!!!] och man har länge trott att han dog av komplikationer av denna. Dock är det så att akut kvicksilverförgiftning leder till symptom som liknar de vid prostataförstoring.”

Det är okej att vara kissnödig en kvart Minna, det är okej.

9 kommentarer:

Becks sa...

Ja, det är okej, Minna! :D

Anonym sa...

Ha, ha, ha/mamman

malin sa...

Haha! Det påminner mig om en av mina mer..promiskuösa vänner som fick höra av en väns pappa att en man hade ett visst antal ejukulationer under sin livstid, och därför slutade gå bortamatcher efter krogen ett bra tag...

Och nu, några år senare, blivit en stadgad och ansvarsfull ung man. Så..alla lögner kanske inte är av ondo ändå.

Men precis som du säger, helt ok att hålla på sig ett tag, faktiskt bra rent fysiologiskt att öva lite. Så mycket snappade jag ändå upp under alla dedär sömninga bäckenbottensföreläsningarna vi generat oss igenom.. =)

Anonym sa...

Hahahaha, vilken TUR att google finns =)

Kram syster

Maria sa...

Haha men stackars liten då! För mig är det ALLTID precis tvärt om, jag drar ut på det i det oändliga... för det är ju såå jobbigt att gå på toa! :-D

Minna sa...

Becka: Ölkissnödighet gills inte. Måste man så måste man.

Mamman: Det hade ni aldrig anat va, eller snarare; det hade väl pappa aldrig anat, han mindes ju inte ens att han hade berättat det.

Malin: Så det är så man uppfostrar pojkar till män :D

Syster: Jag skulle kissa ihjäl mig utan google! Kram.

Maria: Särskilt på morgonen när man inte orkar gå upp ur sängen :P

Lotta losten sa...

Höhö.
Jag har en äldre halvsyster som när jag var liten bodde i en stad ca 12 mil ifrån mig. Hon brukade komma och hälsa på på helgerna och då åkte hon tåg till oss. Min far brukade skämtsamt kalla tur och retur-biljetten för "tureliturbiljett". Det blev något hela familjen sa. För några år sedan då min syster var tjugo eller möjligtvis till och med 25 kom min hon till stan och var röd i ansiktet av ilska. Hon var så arg på pappa för att han lurat i henne att det hette tureliturbiljett. Vi förstod inget. Det hade ju bara varit på skoj. Nåt man sa för att det var gulligt. Men nä, för min syster hade det varit på riktigt. Den här dagen hade sj-tanten fnissat åt henne när hon beställde sin sedvanliga tureliturbiljett. Systern hade undrat lite men sen glömt bort det. Tills hon av någon anledning hade tittat lite extra på tågbiljetten och sett orden Tur och Retur.
Nu har DET blivit ett skämt i vår familj.

Minna sa...

Haha, det var ju jätteroligt! Att hon aldrig reflekterade över det :D

Lotta losten sa...

Ja, det är ett mysterium hur det kunnat gå henne förbi. Hon är annars hyfsat skärpt, bör kanske tilläggas.