måndag 8 mars 2010

Mensprat

Hej och välkommen till Hajk. Idag ska vi prata om blod men inte om vilket blod som helst, utan om mensblod. Det har kommit ut en bok i dagarna som heter ”Respekt – En sexbok för killar”. Redaktören för ”Pittstim”, Inti Chavez Perez, bestämde sig för att undervisa unga killar (12-15) i ämnet sex, i en bok, om sex. Och nästintill all sexundervisning som är långt ifrån kvinnoförnedrande porr anser jag vara ett steg framåt gällande befintliga "undervisningsmetoder". Hur som helst, i ”Respekt” finns ett kapitel som heter ”Mens” där den manlige författaren berättar om sitt första möte med mensblod, om sina fördomar kring det mötet, om hur tjejens mens skulle fullkomligt ta över hans lakan och säkert också dränka honom. Hans ungdoms förvrängda tankar om vad mens innebär förklarar författaren med att ingen någonsin hade pratat om mens med honom. Att ingen över huvud taget pratar om mens. Någonsin. Nja.

Jag tror inte att det handlar om att ingen pratar om mens, jag tror att det snarare handlar om att ingen vill lyssna när man pratar om mens. Jag menar vilken trettonårig kille skulle sitta stilla och lyssna om hans mamma börjar ”Nu ska vi prata om mensblod som kommer ur kvinnors vagina, Stig.” Och de gånger jag har pratat detaljerat om min mens med killar som jag har haft ihop det med så har ingen av dem direkt varit all ear. Det är ju inte som att någon av dem har lyssnat och engagerat sig när jag har berättat om konstiga konsistenser och märkligt rikliga eller ovanligt fattiga blödningar. Snarare har jag blivit bemött med en min av avsmak som varnar för overshare. Och helt ärligt, vem blev sugen på att läsa inlägget efter att ha sett rubriken? Har en enda av er ens läst ända hit? Mens är ingenting man pratar om eftersom mens är ingenting någon vill veta något om.

Men sedan skriver han en viktig grej, Inti; att om det hade varit tvärtom, om det hade varit killar istället för tjejer som hade mens så hade vi pratat om det. Och då hade människor också lyssnat. Då hade mens varit ytterligare ett skrytämne typ "Jag har så jävla mycket mens. Det bara sprutar ut!". Vi tjejer hade himlat lite med ögonen och tänkt ”Jaha, då är det den tiden i månaden igen.” Och sen skrattat lite försynt åt pojkvännens underhållande menshistorier.

Jag ska i fortsättningen berätta sådana historier för min kille, menshistorier. Bara för att världen ska bli lite mer jämställd. Fast mest för att jag tycker om att se hans min när jag beskriver diverse kladdiga detaljer.


Detta inlägg är en del i en bloggstafett för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Den startade när klockan slog
0.00 hos Sjumilakliv, och fortsätter sedan med ungefär ett inlägg i timmen under hela dygnet.

Själv är bäste dräng, Hanna Axelsson, Miss Peach, Enkel men komplicerad, Lilla O, Nattens bibliotek, Suzannes, En avdankad akademikers tankar, Paperlace, McSarcne, Gråvädersdagar, Julia Skott, Orchid Pussy, The Pink Princess, Schmut, Linas funderingar, Ung Verdandist, Lisa Gemmel, Gunillas blogg, Catya - Sticks & Stones, Pour le Moment, Karriärmorsan, Sussie i vida världen, Cumulunimbus och 23.59 avslutar Petra Jankov.

17 kommentarer:

Lilla O sa...

Klockrent! Vilket bra inlägg. Måste läsa Respekt.

Hanna sa...

Det här gillar jag! Som tonåring sa jag en gång att jag hade ont, att jag hade mensvärk och min killkompis sa: Men, åhhh, kan du inte säga att du brutit nyckelbenet istället (som i HippHipp) jag vill inte höra!

Elizabet Westerlund sa...

Verkligen mitt i prick! Den dagen jag skaffar karl ska jag fan också göra så. :D

Dräng-Jenny sa...

Håller med föregående talare. Mycket bra skrivet!

Nattens bibliotek sa...

Ja, superbra! Jag gillade också ordet "overshare" som jag aldrig hört förut och genast måste skriva ett inlägg om. Dessutom ska jag lägga dig i min RSS.

Peach sa...

Hehe, väldigt bra skrivet. En grej vi alla kan ta efter tycker jag.

Maria sa...

Jag har aldrig sett det som ett problem att prata om min mens med någon av mina partners. Jag förstår att mina manliga partners haft svårt att relatera till det men de har samtidigt varit fullt förstående. Då är jag mer förvånad över att de flesta män inte vet om vad som faktiskt händer under mensen, mer än att "det ba forsar blod liksom och sen får du cravings på choklad liksom". Öh? Vad får snubbar lära sig i skolan om mens egentligen?

Förresten har jag ett tillägg på förkortning av "overshare": TMI = too much information. Bra att ha!

Sjumilakliv sa...

Underbart! Och träffsäkert, man kanske skulle börja skryta mer om sin mens...

Anna-Klara sa...

Hehe. Du har definitivt fått en till läsare här.

mcsarcne sa...

Jag är så skadad att jag aldrig pratar om mens. ALDRIG. Det ultimata är om ingen märker att jag har mens.
Ju mer jag tänker på det, desto mer uppenbart blir det att det är helt rubbat.

Cumulunimbus sa...

Håller med, fram för mer mens på tapeten! Bildligt talat förstås... :)

Agnes sa...

Kul läsning för en sådan PMS-stackare som jag är just nu.

Minna sa...

Mer mens åt folket!

Det var en jätterolig idé med bloggstafetten. Det var intressant att läsa allas inlägg och det var en kul grej att uppmärksamma internationella kvinnodagen på det sättet. Men framförallt hittade åtminstone jag ju helt utan ansträngning flera intressanta bloggar att följa.

Tack ska ni ha!

Kira sa...

Jag var på semester en gång med tre killar och en morgon skrev jag "mens" med bokstavspasta på diskbänken. Alla tre blev extremt äcklade och kollade på mig som om jag vore något slags monster.

Att en av dem sket i badkaret på fyllan garvade de bara åt.

Mycket märkligt.

Minna sa...

Haha, väldigt märkligt.

f0qnax sa...

Bli inte förskräckt om pojkvännen börjar dela med sig om sina upplevelser rörande den senaste skitningen bara.

Minna sa...

Fast det är ju redan vardagsprat, från bägge sidor ;D