tisdag 10 mars 2009

Det är inte så svårt

Jag såg av en händelse en reklamfilm för WSPA på min lilla tv. Blev nyfiken på vad det var och gick in på deras hemsida. Skrev genast på namninsamlingen Animals matter to me. Jag gick igenom lite av deras material. Mycket av det visste jag redan, annat var nytt. Men hur som helst är det bra att ibland faktiskt konfronteras med sådant som vi människor ställer till med.

Det kan ta upp till några timmar innan en val slutligen dör en mycket plågsam död vid en jakt. Björnar är inlåsta i små burar de knappt kan röra sig i, för att roa människor som kommer för att titta på dem. Och djuren, de som vi äter, lever så himla tragiska liv innan de efter en lång, trång och skamligt inhuman resa i en lastbil, slutligen slaktas. Hönor luras att värpa oftare genom lampor som tänds och släcks. Jag kan ta upp tusen exempel som dessa, det finns ingen hejd på människans grymhet mot djur. Varför? För att vi kan. För att vi någonstans anser att djuren är till för oss. Och vi behandlar jorden med samma disrespekt som vi behandlar djuren. Som om ingenting är någonting värt. Isarna smälter och isbjörnarna dör ut. Drunknar, svälter ihjäl. Och vi tänker att vår nya bil, den är kanske stor, drar lite onödigt mycket bensin, men den är jävligt cool. Jag mår illa.

Det är inte så svårt att tänka efter lite, att göra sitt bästa. Att åtminstone vara medveten. Det som inte efterfrågas finns det heller ingen marknad för. Så köp ägg från frigående höns. Se till att köttet du handlar kommer från en bondgård som låter sina djur leva så som djur bör få leva och som slipper den där långa resan till slakt. Gå inte på zoo. Bär inte päls. Köp inte den där grejen som du ändå inte behöver. Visst, ekologiskt är lite dyrare men om du struntar i allt du inte behöver och istället satsar på att välja ett ekologiskt mjölpaket i kyldisken så sparar du fortfarande pengar. Kom inte och säg att du inte har råd. Allt handlar om prioriteringar.

Titta på filmsnutten nedan. Tänk att det som kräver så lite av dig, betyder allt för någon annan. Djur är inte ”bara djur”. De är levande varelser. Individer. Och även om det inte tänker och känner som en människa så finns de. De lever. De spelar roll.http://wspa.se/

6 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant, så sant. Jag har också skrivit under namninsamlingen och hoppas på att de som jag skickade vidare till också gör det/kramen mamman

Jessica sa...

Jag kan inte läsa din text eller se såna där filmer. jag kräks o grinar när jag hör om utsatta djur :( därför scrollade jag hit direkt.

Men jag fick ditt mail. Det ska jag läsa.

Jessica sa...

"Boende med postadress Gävle
Boende med postadress "Gävle" har möjlighet att få sina varor hemkörda till en blygsam kostnad. Önskas detta välj "Jag bor i Gävle" när du kommer till kassan."

Anonym sa...

Vart tog du vägen sen....

Jonken.

magnus thorn sa...

Allt liv spelar roll.

Och..Thåström på Circus ikväll!

Minna sa...

Mamma: Det är bra!

Jessica: Ja, det är det värsta som finns, nästan. Man får helt ont i magen. Och din andra kommentar vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta :D

Jonken: Hur menar du?

Magnus: Det gör det, absolut. Hade du det bra igår? Det hade du va? :)