söndag 3 maj 2009

Sköna söndag

På söndagar ska man kulturberika sig om man inte är bakis, har jag kommit på. Efter en magisk brunch bestående av äggröra, bacon, prinskorv, fetaoströra och amerikanska pannkakor vid (i? på?) Skanstull tog jag och min vän för dagen en promenad till Slussen. Vi hade väl egentligen ingen agenda sådär men det var varmt och vattnet glittrade så vi tog färjan och hamnade ganska precis nedanför Fritt fall. Och om jag inte hade varit så mätt hade jag nog inte haft någonting emot en söndag på Gröna Lund. Men nu var jag mätt. Hemskt mätt. Dessutom vill jag gärna att säsongen ska ha varit igång ett tag så man vet mer säkert att de nya karusellerna inte är dödliga.

Istället för Grönan styrde vi stegen mot Nordiska museet. Där såg vi en jätteintressant utställning om proggens affischer, både rent politiska och för diverse festivaler och spelningar. Det visades även en film från en festival på Gärdet från början av 70-talet. Och jag kände ännu en gång att jag nog är född i lite fel tid ändå. Det fanns även en utställning om Fair Fashion som var fängslande men skrämmande. En sådan som får en att verkligen skämmas över att man klagar på att man inte har något liv, att man bara jobbar hela tiden. När människor i Indien jobbar tretton timmar om dagen, sju dagar i veckan i en skadlig miljö - för nittio kronor i månaden bara för att vi ska handla skor och kläder för så lite pengar som möjligt. Och då har jag inte ens nämnt barnarbetarna som mest består av unga flickor som inte alltför sällan blir sexuellt trakasserade på sina arbetsplatser. Man borde verkligen bli mer medveten om vad man köper. Varken H&M eller Indiska följer upp att leverantörerna i Indien arbetar efter de avtal som de har skrivit på. Jag kan rekommendera båda dessa utställningar som pågår till oktober och augusti.

När vi klockan fem blev utkastade från museet, promenerade vi till Kungsträdgården och köpte glass. Därefter Gamla Stan. Sedan hem. Jag är rätt trött, men på ett behagligt sätt. Det har varit en fin dag. Synd bara att jag glömde kameran.

2 kommentarer:

Magnus Thorn sa...

Det lät inte helt fel det där. Själv är jag trött efter veckor av utvecklingssamtal etc etc, men nu börjar det klinga av!

Minna sa...

Det var sannerligen inte alls fel :)

Oh just ja. Men sen har du sommarlov :D